شهرستان اشنویه با ارتفاع متوسط 5080 فوت معادل 1524 متر طول و جغرافیای 45 درجه و 60 دقیقه و عرض 37 درجه و 2 دقیقه و 20 ثانیه واختلاف ساعت آن با تهران 20 دقیقه و 12 ثانیه است. شهر اشنویه مرکز شهرستان و فاصله آن با مرکز استان 70 کیلومتر و درجنوب غرب استان آذربایجان غربی و با شهرستان ارومیه در شمال با شهرستان نقده در شرق با شهرستان پیرانشهر درجنوب و دوکشور عراق و ترکیه در غرب ارتباط دارد جمعیت شهری آن بیش از سی و دوهزار نفر و جمعیت شهرستان بیش از هفتاد و دو هزار نفر می باشد.
نام شهر اشنویه درکتیبه و سنگ نبشه های تاریخی بعنوان – اشنو – اشنه – اشنوناک – عشنو – قید شده است به معناهای متفاوت ( دم دره ، گیاه دواله – قلعه ) یا د می گردد و درکتیبه کورش از ایالت ( اشنوناک ) نام برده شده است که یکی از بزرگترین خواجگذاران کورش بوده است.
مهمترین آثار تاریخی آن سنگ کیله شین ( به ارتفاع 170 سانتی متر و به دو زبان اورارتویی و آشوری حک گردیده که متعلق به سده هشتم قبل از میلاد ) می باشد که گفته می شود نهصد سال قبل از بنای تخت جمشید به دستور ایشپونیا پادشاه اوراتور در ارتفاعات غربی شهرستان در مرز با عراق نصب گردیده است و دو کتیبه ( مه رگ کاروان و رکاو چشمه گل ) در موزه تهران از آثار بجا مانده این شهر است .
درکتب تاریخی همیشه از اشنو به عنوان شهری با باغات زیبا و آب فراوان یاد شده ابن حوقل در کتاب (( نزهه القلوب)) ( قرن چهارم هجری قمری ) اشنویه را با 11 سطر معرفی می نماید در حالیکه ارومیه را با 6 سطر معرفی نموده اند.
اشنویه دارای زمینهای حاصل خیز بوده و توتون آن در قدیم معروف بود و اولین سیگار ایرانی بنام ( اشنو ویژه ) درچهار طرح متفاوت با توتون اشنویه تولید می گردید – بیش از دارای بیش از پنچ هزار هکتار با غات سیب گیلاس – زردالو – گردو ... است که گیلاس آن از شهرت بسزایی برخوردار می باشد و حبوبات گندم – نخود – چغندر قند – سیب زمینی – دانه های روغنی و در گذشته برنج گرده و .... از مهمترین محصولات زراعیاشنویه است و میوه های جالیزی بصورت کشت دو فصله در اشنویه انجام می گیرد .
اشنویه دارای ییلاقهای فراوان و سرسبز است که باعث رونق دامداری در این شهرستان گردیده و بیش از چهارصد هزار راس گوسفند و گاو و دیگر احشام در این منطقه پرورش می گردد.
شهردای اشنویه جزو اولین شهرداریهای تاسیسی در کشور و در سال 1327 با تصویب قانون شهرداریها در ایران ایجاد گردیده است و هم اکنون شهرداری درجه ششم و بودجه پیشنهادی برای سال 1388 آن بالغ بر دومیلیارد تومان می باشد که گامهای مهمی در راستای بهبود وضعیت عمرانی و اجتماعی برداشته اشت قسمت غربی ودامنه شهر از نقاط با بافت قدیمی و سنتی است و شهر بیشتر در دشتها قسمت شرقی توسعه پیدا کرده است .
آب و هوای اشنویه متعادل و میانگین دمایی در تابستان 27 درجه و در زمستان 11 درجه سانتی گراد می باشد و بالاترین میزان تفاوت دمائی در سال گذشته 57 درجه بین زمستان و تابستان ثبت گردیده است .
مناطق دیدنی اشنویه
1-پارک قلاتوک : در سمت شمالی شهر و کوههای منتهی به شهر که در سال 1382 توسط شهرداری احداث گردیده است.
2-پارک فرهنگیان : در شهرک فرهنگیان که در سال 1380 توسط شهرداری احداث گردیده است.
3-باغات اطراف شهر در قسمت شمالی و جنوبی و غربی شهر واقع شده است.
4- دره سمت غرب که با عبور رودخانه گلاز و باغات اطراف آن بسیار چشمگیر و دلنواز است.
5-سیاحتگاه میر ئاوا : جنگلهای طبیعی در کوهپایه کوههای کیله شین به فاصله 8 کیلومتری شهر اشنویه است.
6 -سیاحتگاه شیخ محمد هنگلان : جنگلهای طبیعی با چشمه های زیبا در سمت غربی شهر در کوهپایه کوه رندوله و مشرف بر دشت اشنویه است .
7-سیاحتگاه منطقه کانی اژدها : در مسیر جاده اشنویه به ارومیه با چشمه های آب فراوان است .
9-ییلاقهای زیبا اشنویه
اشنویه از قدیم الایام مرکز فرهنگی و علمی بوده است که می توان از بزرگان دارای تالیف و نام آوران آن به شیخ تاج الدین اشنهی – شیخ احمد کور – ملا علی شیخانی – امین اشنویی و از معاصران علامه قاضی ملامحمد خضری و معروف آقایی را معرفی نمود که آثار این بزرگان زینت بخش ویترین کتابخانه ها می باشد.
جاذبه های گردشگری شهر اشنویه
منطقه گلاز و چل آش:
منطقه سرسبز و دیدنی گلاز و چل آش(چل آش به زبان کردی می باشد و به معنی چهل آسیاب می باشد) در ۱۶ کیلومتر شمالغرب شهر اشنویه قرار دارد. برای رفتن به این منطقه سرسبز و زیبا با عبور از پارک جنگلی قلاتوک که در غرب شهر اشنویه قرار دارد به این منطقه می رسید.
روستای بیمضرته:
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری اشنویه طبیعت زیبای روستای بیمضرته(در برخی منابع بیمزرت نوشته شده است) می باشد که گردشگران زیادی را به طرف خود می کشاند این روستا در هفت کیلومتری جنوب غربی اشنویه قرار دارد.
جنگل میر آوا:
روستای میرآباد(میرآوا) در مجاورت رودخانه گادر و در غرب شهرستان اشنویه قرار دارد و تابع بخش نالوس می باشد. این روستا در فاصله دوازده کیلومتری شهر پیرانشهر قرار دارد. برای رفتن به این روستا از جاده تشنویه-پیرانشهر حرکت می کنیم و بعد از عبور پل معرف به”پل پوش آوا(پوش آباد)” در سمت راست یک جاده خاکی وجود دارد که پس از عبور از روستای هق به روستای میرآوا می رسیم .جنگل روستای میرآوا جنگلی نیمه انبوه از درختان زالزالک ، سیب وحشی ، آلو ، نسترن و… می باشد.
ما را در ادامه مطالب و محتوا های آتی دنبال کنید:
معرفی جاذبه های گردشگری استان آذربایجان غربی
شهر ارومیه، شهر اشنویه، شهر بوکان، شهر پلدشت، شهر پیرانشهر، شهر تکاب، شهر چالدران، شهر چایپاره، شهر خوی، شهر سر دشت، شهر سلماس، شهر سیه چشمه، شهر شاهین دژ، شهر ماکو، شهر مهاباد، شهر میاندوآب، و شهر نقده